Ko su veoma osetljiva deca?

holiday-birthday-bummer-27011.jpg

Veoma osetljivo dete je jedno od 15-20% dece rođene sa nervnim sistemom koji je veoma osetljiv i reaktivan. To ih čini decom koja su veoma svesna promena u okruženju, pa čak i onih suptilnih. Takođe, veoma osetljiva deca uvek prvo zastanu, pa tek onda odreaguju, ne srljaju. Generalno, ponašaju se veoma savesno. Takođe, ona su veoma podložna brzom i lakom uticaju spoljnjih stimulusa, naglih promena i emocionalnih nelagodnosti osoba u njihovom okruženju.

 

Izražena osetljivost spoj je određenih pokazatelja temperamenta. Veoma osetljiva deca međusobno veoma se razlikuju. Neka su veoma aktivna, reaguju emocionalno veoma intenzivno, zahtevna su i uporna. Druga su tiha, mirna, okrenuta ka sebi, opisuju ih kao decu“veoma laku“ za vaspitavanje, osim kada se od njih, recimo, očekuje da se pridruže grupi nepoznate dece. Bez obzira na ove razlike, sva su veoma osetljiva na svoje fizičko i socijalno okruženje.

 

Da li je moje dete veoma osetljivo?

Jedan od načina da to saznate jeste da popunite upitnik o VOD (veoma osetljivoj deci). Iskazi u upitniku, koji je sastavila Ilejn Aron (vidi knjigu “The highly sensitive child“), predstavlja statistički odabranu kombinaciju, sa ogromnog spiska tvrdnji koje su davali roditelji veoma osetljive dece, sa kojima je autorka dolazila u kontakt. Ove tvrdnje na najbolji način identifikuju veoma osetljivu decu.

 

I, šta dalje?

Na samom početku, cenite ovu divnu karakteristiku. Ona nije nešto što je izmišljeno ili “skoro otkriveno“. To nije bolest niti sindrom. To je urođena kombinacija temeperament-pokazatelja, prisutna kod 15-20% dece i kod skoro svih životinjskih vrsta.

Nažalost, kao takva kombinacija temepramenta često je pogrešno shvaćena, pa tako većina roditelja i stručnjaka u njoj vidi i prepoznaje samo jedan aspekt u ponašanju neke veoma osetljive dece, a to su stidljivost, plašljivost, povučenost ili “preosetljivost“. Kada bismo mogli da proniknemo u um veoma osetljivog deteta, imali bismo prilike da shvatimo svu kompleksnost njihovog temepramenta- njihovu kreativnost, empatičnost, intuiciju, iznenađujuću mudrost itd.

 

Najvažnije od svega je prepoznati, razumeti i prihvatiti veoma osetljivo dete. U suprotnom, kao odrasli mogli bi biti skloniji depresiji, anksioznosti i/ili stidljivosti.

 

Jer kao što autorka knjige “The highly sensitive child“, Elaine Aron kaže: “Da bismo imali drugačije dete, moramo biti spremni da imamo drugačije dete“.

 

Za sva dodatna pitanja, slobodno me kontaktrajte na: temperament.faktor@gmail.com

4 mišljenja na „Ko su veoma osetljiva deca?

 1. Imam sina15 meseci i tekst me odusevio jer smatram da spada u ovakvu grupu dece.Tasko je se nosit malo iz neznanja,jos viae pritiska okoline i one stare mi smo vas ovako ili onako.
  burno reaguje na nepoznate,oprezan,na emocije i razgovore u kuvi takodje okice samo snimaju i upijaju..ovako je prrsladak decak.Inace znace ovakvi tekstovi da nas ohrabre i poduce.Samo zelim da mu pruzim najbolje onako kako on zeli i treba.

  1. Poštovana Suzana,
   biti podrška visoko senzitivnom detetu od presudnog je značaja, pogotovo ukoliko sredina ne razume izazove odrastanja ovog tipa deteta.
   Tu smo da Vam pružimo podršku i nadalje. Pratite naš rad.
   Srdačan pozdrav!

 2. Ja imam sina 8 godina,rođeni senzibilac tj.osjetljiv na sve.Drago mi je i iznenadio me ugodno ovaj tekst a i roditelji koji se odvaže pisati i priznati za svoje dijete.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s